Webinar

Opschalen geavanceerde biobrandstoffen: kennissessie #2 Opschalen 'alcoholen-routes': ethanol en methanol

Geredeneerd vanuit geavanceerde biogrondstoffen en conversietechnieken staan de alcoholen-routes: de routes naar ethanol of methanol goed gepositioneerd als hernieuwbare brandstoffen voor het behalen van verplichte doelen hernieeuwbare energie in transport. Zeker gezien de veelzijdige inzet ook in de chemie en respectievelijk lucht- en zeevaart.

Introductie
Loes Knotter - Platform Duurzame Biobrandstoffen (PDF)

Houtskoolschets voor opschalen conversie naar ethanol en methanol
Wat zijn interessante conversieroutes voor het opschalen van het volume van ethanol met doorkijk naar toepassingen in chemie en als Sustainable Aviation Fuel?
Ana Lopez-Contreras - WUR (PDF)

Vergassingstechnologie voor opschalen volume voor syngas naar bio-methanol: de casus Torrgas
Robin Post van der Burg - Torrgas (PDF)

Update van Platformleden Enerkem en Biondoil

- Peter Nieuwenhuizen - Enerkem (PDF)

- Hennie Zirkzee - Biondoil (PDF)

Discussie
Onder leiding van Loes Knotter

- Wat is er nodig om deze opties op te schalen?

- Welke aanbevelingen horen hierbij voor het cascaderingskader / afwegingskader dat nu in de maak is na het SER Advies 'Biomassa in balans'.

Samenvatting

In nagenoeg alle presentaties kwam als rode lijn naar voren dat voor de circulaire, biobased samenleving de productie van brandstoffen nodig is voor het maken van biobased chemicals. Deze partijen laten zien dat Nederland goed gepositioneerd staat voor het ontwikkelen van een sterk biorefinery-cluster. Een goede beleidsvisie op bioraffinage met passende instrumenten en een innovatieprogramma gericht op verdere kostenreductie  en koolstofefficiëntie zijn belangrijke elementen om deze economische kans voor Nederland sterk te ontwikkelen.

Meld je hier aan
Tuesday, January 12, 2021
Meld je hier aan