Marle de Jong spreekt tijdens het webinar 'Lisdoddeteelt in het Nederlandse veenweidegebied: Waar staan we?'

08-10-2021 | Op dinsdag 8 oktober sprak Marle de Jong over haar afstudeeronderzoek over de mogelijkheden van het telen en verwerken van lisdodde tot isolatiemateriaal.

Het Nederlandse veenweidegebied staat voor een grote opgave. Dalende bodems door ontwatering van het gebied zorgen voor de afbraak van veen, wat resulteert in bodemdaling en gepaard gaat met veel vrijkomende broeikasgasemissies. Zonder het nemen van maatregelen wordt dit probleem in de toekomst alleen maar groter.

Een van de oplossingen is om het waterpeil te verhogen, wat leidt tot minder emissies, maar dit heeft gevolgen voor de boeren op deze gronden. Hogere waterpeilen vragen om een andere bedrijfsvoering. De melkveehouderij, vaak gehouden op de Nederlandse veengronden, ondervindt moeilijkheden bij een verhoogd peil; koeien zakken weg, net als machines, en de grasopbrengst is minder.

Marle de Jong heeft in haar afstudeeronderzoek naar een alternatief verdienmodel met een systeemverandering van melkveehouderij naar lisdoddeteelt gekeken. Lisdodde, ook wel bekend als de rietsigaar, kan geteeld worden bij hoge waterstanden en kan hierna verwerkt worden tot onder andere isolatiemateriaal. In haar onderzoek is zij ingegaan op de milieu-winst die bij zo'n verandering in landgebruik komt kijken. Ook heeft zij berekend of het economisch rendabel is.

Tijdens het goedbezochte webinar, georganiseerd door Nationaal Kennisprogramma Bodemdaling, enkele kennisinstituten, LNV en STOWA, heeft zij dit onderzoek toegelicht. Zo vertelde zij dat de grootste emissies zitten in het drogen van de lisdodde en het maken van de plaat (beide met fossiele energie). Een systeemverandering van melkveehouderij naar lisdoddeteelt gepaard gaat met ongeveer één derde minder CO2.

Het webinar kunt u hier terugluisteren. Haar gepubliceerde onderzoek kunt u hier terugvinden.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Screenshot-2021-10-07-at-15.32.31.png