X
Ik meld me aan voor:
Bijeenkomst werkgroep 'grondstoffen, duurzaamheid en transparantie'
X
Hartelijk dank voor je aanmelding! Je krijgt per mail een bevestiging en eventuele extra informatie.
X
Oops! Something went wrong while submitting the form. Please let us know at registratie@hernieuwbarebrandstoffen.nl. We can then process your application manually and look into the error.
Workgroup Meeting

Bijeenkomst werkgroep 'grondstoffen, duurzaamheid en transparantie'

Doel
Het doel van de bijeenkomst is een verkenning van potentiële grondstoffen voor de productie van duurzame biobrandstoffen.
De vraag is relevant welke grondstoffen een hoog CO2-reductiepotentieel opleveren als ze als biobrandstof worden ingezet, en hoe ongewenste indirecte effecten voorkomen kunnen worden. Tijdens de bijeenkomst delen drie inleiders hun verhalen en inzichten

  1. Globiom-studie
    Carlo Hamelinck van Ecofys geeft een presentatie over de Globiom-studie, die een overzicht geeft van de ILUC-effecten van verschillende biobrandstoffen. Hamelinck, co-auteur, gaat in op de vraag: wat als de grondstoffenbasis voor biobrandstoffen er anders uit zou zien, heeft dat invloed op de indirecte effecten van biobrandstoffen? En hoe hoe is dan de CO2-prestatie
  2. Biomassa beschikbaarheid
    Ric Hoefnagels van Universiteit Utrecht (UU) gaat in op de potentieelschattingen voor de inzet van biomassa in Europa en Nederland voor energie en andere biobased toepassingen. Universiteit Utrecht voerde o.a. studies uit die als input dienden voor de voorstellen van de Europese Commissie voor de nieuwe Renewable Energy Directive. Daarbij onderzocht men de optimale en duurzame inzet van bioenergie voor de duurzame energiedoelstellingen voor Europa in 2030.De Universiteit Utrecht is in het IEA Bioenergy samenwerkingsverband taakleider op het onderwerp "sustainable biomass markets and international trade to support the biobased economy".
    Voor TKI-BBE heeft Universiteit Utrecht, samen met LEI en Wageningen UR onderzocht wat het grootschalige gebruik van biomassa voor energie en materialen in 2030 in Nederland betekent voor banen, nationaal inkomen en welke milieu-impact dat heeft.
    Hoefnagels biedt inzichten voor de vraag hoe we de juiste grondstoffenbasis kunnen identificeren voor duurzame biobrandstoffenproductie in Nedeland.
  3. Visie Biomassa 2030
    Marten Hamelink van Ministerie van Economische Zaken licht in zijn presentatie de resultaten van een studie toe die het ministerie heeft laten uitvoeren om in beeld te krijgen hoe de biobased economie in Nederland in de komende jaren vorm kan krijgen en welke volumes aan duurzame grondstoffen daar voor nodig zijn.

NB: alleen voor leden van het Platform / Platform members / Invitation only
Universiteit Utrecht
Thursday, March 23, 2017
Platform Members / Invitation Only
Meld je hier aanSign up / meld je aan